Какво е WordPress и защо да я ползваме?

WordPress е безплатна CMS (custom management system) платформа позволяваща да се ползва за почти всякакъв вид сайтове от блог,портфолио,новинарски сайт до онлайн магазини.
Има множество CMS платформи. Някои от най-често срещаните са Joomla , Magento , Drupal и други. Въпреки голямото разнообразие от платформи, WordPress запазва своето №1 място вече десетилетие и продължава да трупа преднина сред конкурентите си. Над 60 милиона сайта в момента използват WordPress като платформа и броят им расте всеки изминал ден.

В тази статия ще представим предимствата и недостатъците, които WordPress има и дали тя е подходяща за Вашия следващ проект.

Функционалност

Най-важното нещо, което трябва да се има в предвид при разглеждането на дадена система е нейната гъвкавост и опциите, които предлага, за да бъде променяна. В това отношение, когато говорим за функционалност, можем да кажем, че WordPress е най-лесна и удобна система. Предлага пълна документация за всяка една частица от кода си и човек без много познания може да провери за какво точно служи даден файл , ред от код , или функция като цяло. Документацията от WordPress можете да погледнете тук – https://codex.wordpress.org/
WordPress разполага и с огромен набор от плъгини и теми, на които да развиете Вашия нов проект и при това напълно безплатно. По цял свят хората създават безплатно плъгини и теми точно за тази система, защото се прави бързо и лесно. Едва ли има нещо, което да Ви потрябва и то да не се предлага в готов вариант.
През изминалите години се налагаше да изписваме всичко на ръка от JavaScript до HTML, за да създадем една страница. В WordPress вече всичко е готово за публикуване само с едно натискане на бутона и единственото, което трябва да направите е да попълните желаната от Вас информация. Всичко в системата е подредено, разбираемо и лесно за навигиране.
Желаете страница? Отивате в раздел страници и добавяте такава. Желаете да поставите джаджа в дясната колона на вашия сайт? Отивате в раздел джаджи и добавяте джаджа и т.н.
Друг плюс на системата е че предлага превод за 99% от езиците по света. Можете с едно натискане на копчето да преминете на английски или друг език по Ваше желание.
Системата разполага и с ревизии на Вашите промени по определена страница. Това от своя страна спомага случаите, в които сте премахнали информация, която да кажем искате отново да въведете и вместо да се чудите как да я формулирате, то можете да погледнете как е била направена.
Изтрили сте нещо по погрешка? Няма проблем! Системата не изтрива Вашите неща преди Вие да и кажете да го направи. Всички „изтрити“ файлове се съхраняват в кошчето (както на Вашия компютър) и могат да бъдат възстановени без проблем.
Не сте натиснали бутона за запазване на дадена промяна? WordPress ще Ви напомни, че имате незапазени промени преди да ви пренасочи към друга страница.
Друга полезна функционалност на WordPress е създаването на чернови – така Вие можете да си нахвърляте нещо, което в момента не желаете да публикувате.
Разполагате и с опцията да създавате график кога дадена публикация да бъде пусната на Вашия сайт. Така можете да създадете поток от статии, с които да поддържате един постоянен трафик и хората да прекарват повече време при Вас!

Дизайн

В това отношение WordPress няма конкуренция. Съществуват стотици хиляди теми – безплатни и платени, от които можете да се възползвате. Отново обръщаме внимание, че това е личен избор и ако имате време можете да го отделите, за да създадете нещо уникално за Вас и никой да не може да Ви копира!
В една от следващите ни статии ще Ви покажем лесни начини да промените основни неща по Вашия уеб сайт, като за целта ще Ви трябва да си подготвите една клавиатура и малко свободно време.

Мобилност

Със всяка изминала година трафикът към сайтове през мобилни устройства нараства с огромни темпове и за това е важно да имате достъп до Вашия сайт и административен панел и през Вашето мобилно устройство! WordPress е мобилен и можете да редактирате Вашите страници и публикации от всяко едно устройство бързо, лесно  и удобно докато пътувате или пиете кафе навън.

Социални мрежи

Системата разполага с всичко необходимо, за  да развиете Вашата социална мрежа в сайта си без да е нужно да правите каквото и да било. Посетителите Ви могат да се регистрират , да публикуват мнения, въпроси и да споделят!

Оптимизация

Тук WordPress предлага готови плъгини, с които да постигнете добра оптимизация за Вашия сайт. Разбира се това не е достатъчно, но е една добра основа за хора, които нямат познания в тази област или тепърва правят своите стъпки в тази среда. Сама по себе си оптимизацията е динамична среда, която постоянно се изменя и едва ли ще видим система, която да е изпипана от А до Я в това отношение.

До тук само хубави думи за WordPress , но винаги има уловка нали?

С инсталирането на WordPress трабва да знаете, че като най-популярна система тя е подложена и на най-много атаки. WordPress се ъпдейтва постоянно и е важно Вашата система да бъде ъпдейтвана при първа въжможност. Разполагате и с автоматичен ъпдейт, с което системата ще се грижи за сигурността сама за себе си.
Инсталирането на плъгини и теми крие своите рискове също! Повечето плъгини и теми се изграждат на дадена версия на WordPress и когато обновите версията си може да възникнат проблеми със самата работа на темата или даден плъгин. Те също подлежат на ъпдейти и по-популярните теми и плъгини се ъпдейтват почти с пускането на новата версия на WordPress.
Високи изисквания при избора на хостинг ! Система от този ранк изисква и доста ресурси от Вашия хостинг.  За да върви всичко както трябва PHP версията трябва да е 5.2.x и MySQL 5.0.x или по-нови.

Сайтове с огромно съдържание

Ако обмисляте Вашият уеб сайт да генерира огромно количество съдържание, то WordPress може би не е най-добрият вариант. Самият начин на работа на системата не е подходящ за изграждане на сайтове като Pinterest или Netflix.  Същото се отнася и ако искате да изградите голяма социална мрежа, сайт за запознанства и други подобни.

Алтернативи

Ако все пак смятате че WordPess не е Вашето решение, то можете да погледнете Joomla или Drupal.

Wordpress правилния избор ли е за мен?

В крайна сметка всичко се свежда до личен избор, а когато става въпрос за по-големи проекти е най-добре да се консултирате със специалисти и да Ви се предложи най-доброто решение.
Ние сме на мнение че WordPress е една от най-добрите системи в момента. Екипът, който стои зад WordPress е успял да създаде една супер платформа, чрез която крайният клиент напълно безплатно или с много малък бюджет може да предтави своя бизнес онлайн!